>> Média >>
Töretlen az RMDSZ Hargita megyei népszerűsége
2011-09-15

A szociológus elmondta, a kutatás Marosszéken, valamint Kovászna és  Hargita megyében készült. 30 011 magyar anyanyelvű személyt kérdeztek meg, amelyből a Hargita megyei minta 416 főt tett ki, és a felmérés hibahatára 4,9–5 százalék.

A három megye lakóit közéleti témákról, politikáról kérdezték. Arra a kérdésre, hogy rossz irányban mennek-e a dolgok az országban a megkérdezettek 85 százaléka adott igenlő választ. A politikusok népszerűségét vizsgáló kérdések összegzésekor kiderült, hogy Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a legismertebb politikus Hargita megyében, és mindamellett, hogy a megkérdezettek 86 százaléka ismeri, 64 százalékuk meg is bízik benne. A választási aktivitás vizsgálatakor kiderült, hogy a Hargita megyeieknek csupán a 49–50 százaléka menne el biztosan szavazni.  
A politikai pártok népszerűségének vizsgálatával kiderült, hogy a biztos szavazók körében 73 százalékkal vezet az RMDSZ és annak jelöltjei. A helyi tanácsok támogatottsága is hasonló. Az RMDSZ ott is 70 százalékkal vezet. A Hargita megye vezetésére a válaszadók 69,6 százaléka Borboly Csaba jelenlegi tanácselnököt tartja a legmegfelelőbbnek.Hargita Megye  Tanácsának tevékenységével a megkérdezettek 62 százaléka elégedett és 21 százaléka elégedetlen. Az összefogást illetően a legtöbb megkérdezett szerint az RMDSZ minden magyar politikai alakulattal össze kellene fogjon. A megkérdezettek 62 százaléka  fontosnak tartja az RMDSZ kormányzati szerepvállalását, 6 százalékuk ártalmasnak, és 28–29 százaléka szerint az RMDSZ-nek nincs hatása a közösség életére nézve.