>> Csapat

Kiss Tamás

szociológus, demográfus

 

 

1977-ben születtem Marosvásárhelyen. A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Líceumban érettségiztem, egyetemi tanulmányaimat a Babes-Bolyai Tudományegyetem szociológia szakán végeztem 2000-ben.
2002-ben politikai szakértő diplomát szereztem a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen belül működő Századvég Politikai Iskolában, majd 2012-ben a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarán megszereztem a PhD fokozatot.
Az egyetem elvégzése után az RMDSZ Ügyvezető Elnökségén dolgoztam, jelenleg a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója, valamint a Kvantum Research piac- és közvélemény-kutató cég módszertani felelőse és társtulajdonosa vagyok.
Nős vagyok, három gyerek édesapja.

 

t_kiss77@yahoo.com

Kutatás

 

 


Fontosabb kutatások:

 

2012

SEEMIG (Manging Migration and its Effects in SEE – Transnational Actions towards Evidence Based Strategies). A South Eastern Europe Transnational Cooperation Programme által finanszírozott konzorciális kutatási és közpolitikai projekt. Vezető partner: Központi Statisztikai Hivatal. Beosztás: szakértő (thematic expert) a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet részéről. Feladatkör: a romániai migrációval kapcsolatos adatforrások rendszerezése, romániai népesség-előreszámítások másodelemzése.

 

Etnikumközi viszonyok Romániában. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. Románia teljes lakosságára és az erdélyi magyarokra reprezentatív adatfelvétel. Feladatok: a minta kialakítása, az adatfelvétel koordinálása, a politikai viselkedésre vonatkozó kérdésblokk elemzése.

 

Népszámlálás 2011. A 2011-es népszámlálás magyarokra vonatkozó nemzetiségi adatainak elemzése. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet.

 

A roma népszámlálási kampány hatásvizsgálata (Census project: Multiple ethnic identities and the effect of the Roma awareness campaign). Kérdőíves vizsgálat 40 romák által is lakott népszámlálási körzetben Romániában. Lebonyolító: Kvantum Research Kft., megbízó: Open Society Institute.

 

Etnikai pártok Kelet-Európában. Az MTA Kisebbségkutató Intézet OTKA projektje. Feladat: a romániai magyarok választói viselkedésének vizsgálata 1990-2012 között

 

Politikai helyzetjelentés az önkormányzati választások után. Közvélemény-kutatás 5 székelyföldi választókerületben (Marosvásárhely 1-2, Nyárádmente-Sóvidék, Gyergyó-Keresztúr, Sespiszentgyörgy). Kvantum Research Kft., módszertani felelős

 

A székelyföldi magyarok véleménye Traian Basescu elnök felfüggesztéséről. Telefonos közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft., módszertani felelős

 

Közélet és közérzet Szatmárnémetiben. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft., módszertani felelős

 

Közélet és közérzet Kolozsváron. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft., módszertani felelős

 

Közélet és közérzet Marosvásárhelyen. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft., módszertani felelős

 

Közélet és közérzet Marosvásárhelyen. Telefonos közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft., módszertani felelős

 

Közélet és közérzet a Gyergyói medencében. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft., módszertani felelős

 

Közélet és közérzet a Csíki medencében. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft., módszertani felelős

 

Nemi különbségek a szakmai karrier és a jövedelem alakulásában. Szociológiai vizsgálat a Novum Alapítvány által vezetett, az Európai Szociális Alap által támogatott CENTRUM projekt keretében.

 

2011

Etnikai rétegződés Erdélyben, az MTA Bolyai Ösztöndíja a 2011-2013 periódusra

 

Népszámlálási identitás-kampány 2011. A magyar identitásvállalást ösztönző kampány kidolgozása, szakmai és kampányanyagok kidolgozása, a nepszamlalas.ro honlap szerkesztése.

 

Közélet és közérzet Erdélyben. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. Közvélemény-kutatás koordinálása

 

Családi értékek Hargita megyében. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. Kérdőíves adatfelvétel koordinálása.

 

Fókuszcsoportos vizsgálat a Gyergyói medencében. Kvantum Research Kft., kutatásvezető

 

Közvéleménykutatás a Gyergyói medencében. Kvantum Research Kft., kutatásvezető.

 

Fókuszcsoportos vizsgálat az Erdélyi Konzultációról. Kvantum Research Kft.

 

Kulturális barométer – Erdélyi magyarok. Az erdélyi magyarokra reprezentatív adatfelvétel a kulturális fogyasztás tárgykörében, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és a bukaresti Kulturális Kutató és Tanácsadó Központ (Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii) együtt működésében.

 

Székelyföldi turisztikai régió. Kérdőíves, fókuszcsoportos és statisztikai vizsgálat a székelyföldi turizmusról. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet – Kvantum Research Kft.

 

 

2010

Erdélyi magyar sajtó. Kérdőíves adatfelvétel az erdélyi magyar sajtóorgánumok körében. Kvantum Research Kft.

 

Székelyföldi munkaerőpiac 2010. Kérdőíves adatfelvétel a Szülőföld alap megbízásából. Kvantum Research Kft.

 

Drávaszögi Mozaik. Kérdőíves adatfelvétel a Drávaszög magyar, horvát és szerb etnikumú népességén. EÖKIK, kutatásvezető.

 

 

2009

Társadalmi struktúra és etnicitás Erdélyben. A nemzetiség szerinti társadalmi aszimmetriák, az etnikai hovatartozás és a társadalmi struktúra közötti összefüggés elemzése. EÖKIK – Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. Kutatásvezető.

 

Demográfia, rétegződés, nyelvhasználat. Szociológiai adatfelvétel az erdélyi magyar nyelvi közösségen belül. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet – Max Weber Társadalomkutató Központ – KSH Népességkutató Intézet. Kutatásvezető.

 

A megyei tanácsosok tevékenységének átláthatósága. Kvantum Research – CENPO. Kutatásvezető.

 

A kolozsvári felső osztály szabadidő használata. Piackutatás a KNG Advisory Ltd megbízásából. Kvantum Research. Kutatásvezető.

 

Elnökválasztás 2009. Az erdélyi választókra reprezentatív közvélemény-kutatás, illetve fókusz-csoportos vizsgálat az RMDSZ megbízásából. Kvantum Research Kft., kutatásvezető.

 

Közélet és közérzet 2009. Az erdélyi választókra reprezentatív közvélemény-kutatás, illetve fókusz-csoportos vizsgálat az RMDSZ megbízásából. Kvantum Research Kft., kutatásvezető.

 

Kovászna megye 2009. A lakossági igényeket és politikai opciókat vizsgáló közvélemény-kutatás a Kovászna Megyei Tanács megbízásából. Kvantum Research Kft., kutatásvezető.

 

Telefonos közvélemény-kutatás Kolozsváron. Kvantum Research Kft., kutatásvezető.

 

 

2008/2009

Románia kisebbségeinek Évkönyve 2008. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, koordinátor.

 

Ifjúság 2008. Szociológiai adatfelvétel és összehasonlító elemzés a romániai magyar fiatalság társadalmi helyzetéről, elvárásairól, fogyasztási szokásairól és értékeiről. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, kutatásvezető.

 

Demográfiai folyamatok Romániában és Szlovákiában nemzetiségi bontásban. EÖKIK – Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. Az NKI részéről az elemzésben résztvevő kutató.

 

A romániai kisebbségek kulturális intézményeinek katasztere. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. A vizsgálat módszertanának, az alkalmazott kérdőívnek az elkészítése.

 

Közélet és közérzet 2008. Az erdélyi választókra reprezentatív közvélemény-kutatás, az RMDSZ megbízásából. Transobjective Consulting KFT., kutatásvezető.

 

Kovászna megye 2008. A lakossági igényeket és politikai opciókat vizsgáló közvélemény-kutatás a Kovászna Megyei Tanács és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal megbízásából. Transobjective Consulting KFT., kutatásvezető.

 

Közélet és közérzet Szatmárnémetiben 2008. A város lakosságára reprezentatív közvélemény-kutatás a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megbízásából. Transobjective Consulting KFT., kutatásvezető.

 

Közélet és közérzet Marosvásárhelyen 2008. A város lakosságára reprezentatív közvélemény-kutatás a Maros megyei RMDSZ megbízásából. Transobjective Consulting KFT., kutatásvezető.

 

Választói opciók Temesváron 2008. A város lakosságára reprezentatív közvélemény-kutatás a Politic Bueprint megbízásából. Transobjective Consulting KFT., kutatásvezető.

 

2006/2007

 

Életünk fordulópontja Erdély. Az erdélyi magyar nyelvi közösségre reprezentatív demográfiai és rétegződési adatfelvétel a Generations and Gender Program keretében. KSH-Népességkutató Intézet. Résztvevő kutató, az adatfelvétel felelőse.

 

2007

Közélet és közérzet 2007. Az erdélyi választókra reprezentatív közvélemény-kutatás, az RMDSZ megbízásából. Transobjective Consulting KFT., kutatásvezető.

 

Transobjective Omnibusz. Közvélemény-kutatás az erdélyi magyarok körében. Transobjective Consulting KFT., kutatásvezető.

 

Népesedési perspektívák. A romániai magyar népesség regionálisan tagolt népesség-előreszámítása 2022-ig és 2032-ig. RMDSZ Demográfiai Munkacsoport, kutatásvezető

 

Inclusion 2007. A romániai romák társadalmi kizárását elemző PHARE által támogatott projekt. Human Dynamics. kutató. Két közösségtanulmány elkészítése.

 

 

2004

6 közvélemény-kutatás vezetője Erdély különböző városaiban (Csíkszereda, Szatmárnémeti, Nagyvárad, Nagyenyed, Kézdivásárhely, Temesvár) az RMDSZ megbízásából. Max Weber Társadalomkutató Központ

 

2003/2004

Új polgárosodás, erdélyi vállalkozók. Teleki László Intézet. Vállalkozói életutak vizsgálata narratív interjúk alapján.

 

Demográfiai folyamatok a Kárpát-medencében. Teleki László Intézet. A Romániára vonatkozó vizsgálat vezetője.

 

2003

Magyar kulturális intézmények katasztere. MTA-Kisebbségkutató Intézet – Max Weber Társadalomkutató Központ. Az erdélyi adatfelvétel koordinálása 14 megyében.


2002/2007

A romániai magyarokat érintő népesedési folyamatok elemzése. RMDSZ ÜE - Demográfiai Munkacsoport.

 

2002

Demokrácia!?, Kérdőíves vizsgálat a BBTE-n tanuló román és magyar diákok politikai kultúrájáról. Max Weber Társadalomkutató Központ. Kutatásvezető.

 

2001

A határon túli magyarok és cigányok munkaerő-migrációs potenciálja. TÁRKI - Balázs Ferenc Intézet. Az erdélyi magyar és cigány mintán lebonyolított adatfelvétel koordinálása

 

2000/2001.

Mi újság a kelet-közép európai szociológiákban? Teleki László Intézet. Kutató. A romániai országtanulmány társszerzője.

 

Határon túli magyarok a Státus Törvényről. Balázs Ferenc Intézet. Két erdélyi magyarokra reprezentatív adatfelvétel koordinálása.

 

1998

Adventista kisvállalkozók az Erdélyi Mezőségen. Max Weber Társadalomkutató Központ. Kutató

 

Publikációk

 

Önálló kötetek

 

Adminisztratív tekintet. Az erdélyi magyar demográfiai diskurzus összehasonlító elemzéséhez. Az erdélyi magyar népesség statisztikai konstrukciójáról. Kriterion – ISPMN: Kolozsvár, 2010

 

Perspectiva administrativă? Analiza comparativă a discursului demografic maghiar din România (Adminisztratív tekintet) Kriterion: Kolozsvár, 2009

 

Gyurgyík László – Kiss Tamás:

Párhuzamok és különbségek. A második világháború utáni erdélyi és szlovákiai magyar népességfejlődés összehasonlító elemzése. EÖKIK: Budapest

 

Csata István – Kiss Tamás:

Népesedési perspektívák. Az erdélyi magyar népesség regionálisan tagolt népesség-előreszámítása 2022-ig és 2032-ig. Kriterion: Kolozsvár 2007

 

Szerkesztett kötetek

 

Kiss Tamás – Fosztó László – Fleck Gábor:

Incluziune şi excluziune. Studii de caz asupra comunităților de romi din România (Esettanulmányok a romániai roma közösségekről). Kriterion – ISPMN: Kolozsvár, 2009

 

Kiss Tamás – Barna Gergő

Erdélyi magyar fiatalok. Összehasonlító elemzés Kriterion – ISPMN: Kolozsvár, 2009

 

Kiss Tamás – Barna Gergő – Kozák Gyula

Tinerii maghiari din Romania. Analiza comparativa (Romániai magyar fiatalok. Összehasonlító elemzések) Kriterion – ISPMN: Kolozsvár, 2009

 

Népesedési folyamatok az ezredfordulón Erdélyben. Kriterion: Kolozsvár, 2004.

 

Tanulmányok

 

Demográfiai körkép. A kisebbségi magyar közösségek helyzete a Kárpát-medencében. Educatio 2012

 

Kiss Tamás – Barna Gergő

Népszámlálás 2011. Erdélyi magyar népesdés a XXI. század első évtizedében. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Műhelytanulmányok 43/2012

 

Kiss Tamás – Barna Gergő

Porlik mint a szikla? Erdélyi magyar népesdés a XXI. század első évtizedében. Kommentár 2012/3

 

Támpontok az erdélyi etnikai rétegződési rendszer vizsgálatához I., Pro Minoritate 2010/nyár

 

Drávaszögi mozaik. Nemzetiségi egyenlőtlenségek és kisebbségi stratégiák Horvátország magyarlakta településein. Regio 2010/4 tavasz

 

Támpontok az erdélyi etnikai rétegződési rendszer vizsgálatához II (Remarks on the Transylvanian ethnic stratification system I.)., Pro Minoritate 2010/nyár

 

Kiss Tamás – Horváth István – Gyurgyík László

Demográfiai folyamatok, etno-kulturális és társadalmi reprodukció. Ablonczy Balázs és Bitskey Botond: Határon túli magyarság a 21. században – egy konferencia-sorozat tanulságai. A Magyar Köztársaság elnöki Hivatala: Budapest, 2010

 

Kiss Tamás – Horváth István – Péter László – Fleck Gábor

Comunităţi fragmentate. Studii de caz asupra romilor din România (Töredezett közösségek. Esettanulmányok a romániai roma közösségekről). Kiss Tamás – Fosztó László – Fleck Gábor (szerk.): Incluziune şi excluziune. Studii de caz asupra comunităţilor de romi din România. (Inklúzió és exklúzió. Esettanulmányok a romániai roma közösségekről). Kriterion: Kolozsvár, 2009

 

Kiss Tamás – Horváth István – Péter László – Fleck Gábor

Categorizare etnică și statut social la Valea Crișului (Etnikai kategorizáció és társadalmi státus Sepsikőröspatakon). In Kiss Tamás – Fosztó László – Fleck Gábor (szerk): Comunități fragmentate. Studii de caz asupra comunităților de romi din România (Töredezett közösségek. Esettanulmányok a romániai roma közösségekről). Kriterion: Kolozsvár, 2009

 

Kiss Tamás – Kapitány Balázs

Magyarok Erdélyben: a minta kialakítása és az adatfelvétel. In Spéder Zsolt (szerk.): Párhuzamok. Anyaországi és erdélyi magyarok az ezredfordulón. KSH-Népességkutató Intézet: Budapest, 2009.

 

Kiss Tamás – Spéder Zsolt

A családalapítás változó gyakorlata. Párkacsolatok és gyermekvállalás kohorszspecifikus metszetben. In. Spéder Zsolt (szerk.): Párhuzamok. Anyaországi és erdélyi magyarok az ezredfordulón. KSH-Népességkutató Intézet: Budapest, 2009.

 

Kiss Tamás – Spéder Zsolt

Migrációs hajlandóság, tervek attitűdök az erdélyi magyarok körében. In. Spéder Zsolt (szerk.): Párhuzamok. Anyaországi és erdélyi magyarok az ezredfordulón. KSH-Népességkutató Intézet: Budapest, 2009.

Kiss Tamás – Spéder Zsolt

Magyar nyelvű roma közösségek Magyarországon és Erdélyben. In. Spéder Zsolt (szerk.): Párhuzamok. Anyaországi és erdélyi magyarok az ezredfordulón. KSH-Népességkutató Intézet: Budapest, 2009.

 

Az RMDSZ és az erdélyi magyar választók. Szociológiai vázlat. Pro Minoritate 2009/1.

 

Kiss Tamás – Barna Gergő – Sólyom Zsuzsa 2008. Erdélyi magyar fiatalok 2008. Közvélemény-kutatás az erdélyi magyar fiatalok társadalmi helyzetéről és elvárásairól. Összehasonlító gyorsjelentés – Tinerii maghiari din Transilvania. Anchetă sociologică despre starea socială şi aşteptările tinerilor maghiari din Transilvania. Dimensiuni comparative. Kolozsvár-Cluj Napoca: ISPMN Working Papers 2008/12.

 

Kiss Tamás – Csata István: Evolution of the Hungarian Population from Romania. Results and methodological problems. Evoluția populației Maghiare din România. Rezultate și probleme metodogice. Cluj-Napoca: ISPMN Working Papers 2008/1.

 

Kiss Tamás – Csata István: A magyar népesség előreszámításának lehetőségei Erdélyben. Demográfia 2007/4.

 

Demográfiai modellek és a migráció. Az erdélyi magyarok vándormozgalma a XX. század utolsó negyedében. Regio 2007/4

 

Interethnic Marriages and Assimilation in Demographic Models. In B. Balogh and Z. Ilyés (ed) Perspectives of Diaspora Existence. Budapest: Akadémiai Kiadó, 2006

 

Az erdélyi magyar népességet érintő természetes népmozgalmi folyamatok: 1992-2002. In Kiss Tamás (szerk.): Népesedési folyamatok az ezredfordulón Erdélyben. Kriterion: Kolozsvár, 2004

 

Az etnikumközi viszonyok mintázatai, térreprezentációk erdélyi vállalkozók önéletrajzi elbeszéléseiben. In. Feischmidt Margit (szerk.): Képek és elképzelések Erdélyről. Tabula Kiadó: Budapest, 2004

 

Migrációs potenciálvizsgálatok Erdélyben. In Kiss Tamás (szerk.): Népesedési folyamatok az ezredfordulón Erdélyben. Kriterion: Kolozsvár, 2004

 

Vállalkozástörténetek Erdélyben In. Kovács Éva (szerk.): A gazdasági átalakulás etnikai tájképei. Teleki László Alapítvány - PTE Kommunikációs Tanszék: Budapest, 2004

 

Az erdélyi magyar népességet érintő természetes népmozgalmi folyamatok. Erdélyi Társadalom 2004/1

 

A romániai magyarság az 1992-es és 2002-es népszámlálások tükrében. In. Gyurgyík László - Sebők László (szerk.): Népszámlálási körkép Közép-Európából. Teleki László Alapítvány: Budapest, 2003

 

A szocialista típusú modernizáció és az adventista vállalkozók. Magyar Kisebbség 2003/1

 

Csata Zsombor - Kiss Tamás: Migrációs potenciál Erdélyben. Erdélyi Társdalom 2003/2

 

Demokrácia?! - a kolozsvári egyetemisták politikai kultúrájának elemei. Regio 2002/4

 

A népességfogyás kontextusa. Válasz Varga E. Árpád vitaindító tanulmányára. Magyar Kisebbség 2002/4

 

Kiss Tamás - Sólyom Andrea: A román szociológia a kilencvenes években In. Kovács Éva (szerk.): Mi újság a Kelet-Európai Szociológiában. Teleki László Alapítvány: Budapest, 2002

 

A határon túli magyarok médiafogyasztása, In. Dobos Ferenc (szerk.): Az Autonóm lét kihívásai kisebbségben. Osiris - Books in Print: Budapest, 2001

 

Erdélyi középiskolások politikai prediszpozíciói. Köz-Politika 2001/3

 

Értékek és habitusok az erdélyi középiskolások jövőstratégiáiban. Educatio 2001/4

 

Az ifjúsági életszakasz jellemzői, a fiatalok orientációs pontjai Erdély négy nagyvárosában In. Veres Valér (szerk.) Nemzeti vagy nemzedéki integráció - Erdélyi fiatalok átalakulásban. Új Mandátum - Limes: Kolozsvár - Budapest, 2000

 

Caracterul adolescentei, punctele de orientare a tinerilor din patru orase din Transilvania In. Veres Valér (coord.) Tineri Liceeni in Tranzitie, Limes 2000

 

Recenziók:

 

A romániai migráció mozaikdarabjai. Remus Gabriel Anghel – Horváth István: Sociologia migrației. Teorii si studii de caz românești. Erdélyi Társadalom (megjelenés alatt)

 

Tanulmányok a kisebbségi társadalomszerkezetről. Regio 2008/4. Erdélyi Társadalom (megjelenés alatt)

 

A “magyarságtól” a “romániai magyar társadalomig”. Az erdélyi társadalomkutatás és változó témakonstrukciói a népesedéssel foglalkozó szövegek alapján. Erdélyi Társadalom 2007/1.

 

Mihez kezdjünk a történetekkel? Keszeg Vilmos: Homo Narrans. Korall: társadalomtörténeti folyóirat, 2004. 18. sz

Csángók és perspektívák. Kinda István – Pozsony Ferenc (szerk.): Adaptáció és modernizáció a moldvai csángó falvakban (Kolozsvár: Kriza János Néprajzi Társaság, 2005) Erdélyi Társadalom 2005/1

 

Jegyzetek egy vitáról. Régió 2003/2

 

Magyari Tivadar - Veress Valér: A Duna Televízió erdélyi közönsége. Web, 1998, 4-5 sz

 

 

Fordítás

 

Irina Culic: Magyarság Erdélyben: a mienk, az övék, senkié? Avagy hogyan értelmezzük a kettős állampolgárságról szóló népszavazást és a hozzá kapcsolódó reakciókat? Erdélyi Társadalom 2005/1

 

Gyurgyík László – Kiss Tamás: Tendințe papalele și diferențe. Analiza comparativă a evoluției demografice a minorității maghiare din Slovacia și România. ISPMN – Working Papers (megjenelés alatt) (Párhuzamok és különbségek. A szlovákiai és erdélyi és magyar népességfejlődés összehasonlító elemzése).

 

 

 

 

Barna Gergő

szociológus

 

 

1978-ban születtem Zilahon. Ady Endre egykori iskolájában, a Wesselényi Kollégiumként ismert Elméleti Líceum matematika-fizika szakán érettségiztem 1997-ben. Egyetemi tanulmányaimat a Babes-Bolyai Tudományegyetem szociológia szakán végeztem 2002-ben, és államvizsgáztam 2004-ben. 1999-bem beiratkoztam a Babes-Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakára is, amelyet 2004-ben végeztem el.
2000-2005 között az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének munkatársa lettem, elemzői és stratégiai munkakörrel több országos kampánystáb tagja vagy tanácsadója voltam.
Jelenleg a Kvantum Research és a TransObjective Consulting kolozsvári közvélemény-kutató és sajtófigyelő cégek vezetője vagyok. Érdeklődési területek: politikai szociológia, gazdaságszociológia, marketing, médiaszociológia, kultúra és életmód szociológiája.
Nős vagyok, két gyerek édesapja.

 

 

bgrig2000@yahoo.com

Kutatás


Fontosabb kutatások:

 

2012

Etnikumközi viszonyok Romániában. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. Románia teljes lakosságára és az erdélyi magyarokra reprezentatív adatfelvétel.

 

Népszámlálás 2011. A 2011-es népszámlálás magyarokra vonatkozó nemzetiségi adatainak elemzése. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet.

 

A roma népszámlálási kampány hatásvizsgálata (Census project: Multiple ethnic identities and the effect of the Roma awareness campaign). Kérdőíves vizsgálat 40 romák által is lakott népszámlálási körzetben Romániában. Lebonyolító: Kvantum Research, megbízó: Open Society Institute.

 

Politikai helyzetjelentés az önkormányzati választások után. Közvélemény-kutatás 5 székelyföldi választókerületben (Marosvásárhely 1-2, Nyárádmente-Sóvidék, Gyergyó-Keresztúr, Sespiszentgyörgy). Kvantum Research Kft.

 

A székelyföldi magyarok véleménye Traian Basescu elnök felfüggesztéséről. Telefonos közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft.

 

Közélet és közérzet Szatmárnémetiben. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft.

 

Közélet és közérzet Kolozsváron. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft.

Közélet és közérzet Marosvásárhelyen. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft.

Közélet és közérzet Marosvásárhelyen. Telefonos közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft.

 

Közélet és közérzet a Gyergyói medencében. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft.

Közélet és közérzet a Csíki medencében. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft.

 

Nemi különbségek a szakmai karrier és a jövedelem alakulásában. Szociológiai vizsgálat a Novum Alapítvány által vezetett, az Európai Szociális Alap által támogatott CENTRUM projekt keretében.

 

2011

Közélet és közérzet Erdélyben. Közvélemény-kutatás. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet.

 

Családi értékek Hargita megyében. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet.

 

Közvélemény-kutatás és fókuszcsoportos vizsgálat a Gyergyói medencében. Kvantum Research Kft.

 

Fókuszcsoportos vizsgálat az Erdélyi Konzultációról. Kvantum Research Kft.

 

Kulturális barométer – Erdélyi magyarok. Az erdélyi magyarokra reprezentatív adatfelvétel a kulturális fogyasztás tárgykörében, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és a bukaresti Kulturális Kutató és Tanácsadó Központ (Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii) együtt működésében.

 

Székelyföldi turisztikai régió. Kérdőíves, fókuszcsoportos és statisztikai vizsgálat a székelyföldi turizmusról. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet – Kvantum Research Kft..

2010

Erdélyi magyar sajtó. Kérdőíves adatfelvétel az erdélyi magyar sajtóorgánumok körében. Kvantum Research Kft.

 

Székelyföldi munkaerőpiac 2010. Kérdőíves adatfelvétel a Szülőföld alap megbízásából. Kvantum Research Kft.

Közélet és közérzet Kovászna megyében. Közvélemény-kutatás. Kvantum Research Kft.

 

2009

A megyei tanácsosok tevékenységének átláthatósága. Kvantum Research Kft.– CENPO.

A kolozsvári felső osztály szabadidő használata. Piackutatás a KNG Advisory Ltd megbízásából. Kvantum Research Kft.

 

Elnökválasztás 2009. Az erdélyi választókra reprezentatív közvélemény-kutatás, illetve fókusz-csoportos vizsgálat az RMDSZ megbízásából. Kvantum Research Kft.

 

Közélet és közérzet 2009. Az erdélyi választókra reprezentatív közvélemény-kutatás, illetve fókusz-csoportos vizsgálat az RMDSZ megbízásából. Kvantum Research Kft.

 

Kovászna megye 2009. A lakossági igényeket és politikai opciókat vizsgáló közvélemény-kutatás a Kovászna Megyei Tanács megbízásából. Kvantum Research Kft.

 

2008

Ifjúság 2008. Szociológiai adatfelvétel és összehasonlító elemzés a romániai magyar fiatalság társadalmi helyzetéről, elvárásairól, fogyasztási szokásairól és értékeiről. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet.

 

Közélet és közérzet 2008. Az erdélyi választókra reprezentatív közvélemény-kutatás, az RMDSZ megbízásából. Transobjective Consulting KFT.

 

Kovászna megye 2008. A lakossági igényeket és politikai opciókat vizsgáló közvélemény-kutatás a Kovászna Megyei Tanács és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal megbízásából. Transobjective Consulting KFT.

 

Közélet és közérzet Szatmárnémetiben 2008. A város lakosságára reprezentatív közvélemény-kutatás a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megbízásából. Transobjective Consulting KFT.

 

Közélet és közérzet Marosvásárhelyen 2008. A város lakosságára reprezentatív közvélemény-kutatás a Maros megyei RMDSZ megbízásából. Transobjective Consulting KFT.

 

Választói opciók Temesváron 2008. A város lakosságára reprezentatív közvélemény-kutatás a Politic Bueprint megbízásából. Transobjective Consulting KFT.

 

2006/2007

 

Életünk fordulópontja Erdély. Az erdélyi magyar nyelvi közösségre reprezentatív demográfiai és rétegződési adatfelvétel a Generations and Gender Program keretében. KSH-Népességkutató Intézet. Résztvevő kutató, az adatfelvétel felelőse.

 

2007

Közélet és közérzet 2007. Az erdélyi választókra reprezentatív közvélemény-kutatás, az RMDSZ megbízásából. Transobjective Consulting KFT.

 

Transobjective Omnibusz. Közvélemény-kutatás az erdélyi magyarok körében. Transobjective Consulting KFT.

 

Közélet és politika. Fókusz-csoportos kutatás az erdélyi magyarok körében. Transobjective Consulting KFT.

2004

Erdélyi diákszervezetek. Szociológiai elemzés. Vizsgadolgozat.

 

 

 

 

Publikációk

 

Kiss Tamás - Barna Gergő

Népszámlálás 2011. Erdélyi magyar népesdés a XXI. század első évtizedében. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Műhelytanulmányok 43/2012

 

Suciu Ana Maria-Pop Daniel-Kiss Tamás-Barna Gergő

A megyei tanácsosok tevékenységének átláthatósága, Közpolitikai Elemző Központ, 2009

 

Kiss Tamás – Kozák Gyula – Barna Gergő

Romániai magyar fiatalok. Összehasonlító elemzés. Kriterion – ISPMN: Kolozsvár, 2009

 

Kiss Tamás – Barna Gergő

Erdélyi magyar fiatalok. Összehasonlító elemzés. Kriterion – ISPMN: Kolozsvár, 2009

 

Kiss Tamás-Barna Gergő-Sólyom Zsuzsa

Erdélyi Magyar Fiatalok 2008. Közvélemény-kutatás az erdélyi magyar fiatalok társadalmi helyzetéről és elvárásairól. Összehasonlító gyorsjelentés. Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Műhelytanulmányok,12/2008

 

Erdélyi magyar ifjúsági szervezetek – 2003. Romániai Magyar Évkönyv 2004/2005

 

Erdélyi magyar ifjúsági szervezetek szervezetszociológiai elemzése. Erdélyi Társadalom 2004/2